Xurmoning foydasi va uni qanday tanlash kerak
Quritilgan xurmo – bu ko’pchilik do’konlarimiz javonlarida topiladigan mahsulot. Sizga «Havas» chegirmachilar tarmog’i bilan ularning nima uchun foydali ekanligini, ularni qanday tanlash va to’g’ri ishlatishni aytib beramiz.
Xurmoning shirin mevalari nega foydali?
Tarkibi
Ular boy tarkibga ega: tarkibida makro- va mikro elementlar, glyukoza va fruktoza, antioksidantlar, organik kislotalar va karotin, C vitamini va boshqa vitaminlar mavjud. Ular tarkibida ko’plab kaliy va kaltsiy, magniy va fosfor mavjud – ularning miqdori dengiz maxsulotlari bilan taqqoslanadi.
Boy tarkibi tufayli xurmo to’yimli mahsulot hisoblanadi.
Xurmoning afzalliklari
Xurmoning afzalliklari qadimgi Xitoyda ham ma’lum bo’lgan, u yerda mevalar dori sifatida ishlatilgan. Ko’p sonli turli xil elementlarni o’z ichiga olganligi sababli, ular deyarli butun tanaga ijobiy ta’sir ko’rsatadi:
- oshqozonni rag’batlantiradi va butun ovqat hazm qilish traktiga foydali ta’sir ko’rsatadi;
- ular tarkibidagi betulinik kislota saraton hujayralari bilan kurashishga yordam beradi;
- temir va kletchatka ayniqsa homilador ayollar va kasallikdan so’ng tiklanish jarayonida bo’lgan insonlar uchun foydalidir;
- kaliy qon tomirlarini tiklaydi;
- xurmo, shuningdek, zararli bakteriyalar bilan kurashishda va immunitetni mustahkamlashda yordam beradigan tabiiy antiseptikdir;
- qonda shakar va xolesterin miqdorini pasaytirish;
- tezda to’yintirasi va uzoq vaqt davomida qorin ochmasligini kafolatlaydi;
- xurmo tanani toksinlardan muloyimlik bilan tozalashga yordam beradi.
Biroq, xurmo hamma uchun yaxshi emasligini esga olish kerak. Quritilgan xurmoni qandli diabet, oshqozon osti bezi kasalliklari bilan og’riganlar, emizikli onalar, 3 yoshgacha bo’lgan bolalar va allergiya bilan kasallanganlar ehtiyotkorlik bilan iste’mol qilishlari kerak. Siz xurmoni asosiy ovqat bilan birga iste’mol qilmasligingiz kerak – bu oshqozon-ichak traktiga juda katta yuk bo’ladi. Ammo siz ular bilan pishirishingiz mumkin, ular ko’pincha pazandachilikda ishlatiladi.
Xurmo pazandachilikda
Xurmo nafaqat gazak sifatida ishlatiladi. Ular turli xil shirinliklarga qo’shiladi.
Ularni pirog, pirojka va bulochkalarga qo’shib, asos sifatida ishlatish mumkin. Va agar siz ularni sirniklarga mayda bo’laklarga bo’lib qo’shsangiz, odatdagi taom yangicha tus oladi.
Xurmolarni qanday tanlash kerak
Xurmolarni tanlashdan oldin ularning tashqi ko’rinishiga e’tibor bering. Pishgan xurmo bir xil quyuq jigarrang tusda bo’lishi kerak. Och rang meva yaxshi pishmaganligini ko’rsatadi.
Mevalar qattiq emas, butun, o’rtacha yumshoq bo’lishi kerak. Tabiiy ravishda quritilgan xurmoda ko’rinadigan yoriqlar yo’q.
Xurmolarni saqlashning eng yaxshi usuli muzlatgichda mahkam yopiq idishda saqlanadi. Bu mevaning begona hidni yutishini oldini oladi. Agar uzoq muddatli saqlash talab etilmasa, xurmolarni havo o’tkazmaydigan idishga solib, qorong’i va salqin joyga qo’yishingiz mumkin.
Telegram: t.me/havasuz
Facebook: fb.com/havasuz
Instagram: @havasuz
Reklama huquqi asosida