Kuk-si
Masalliqlar:
-
1 kilo kuksi uchun lapsha2 ta o'ram
-
"Kuksi muri" suviga:
-
4 litr muzdek toza ichimlik suvi
-
1 bog'dan shivit va kashnich
-
1,5 osh qoshiq soya qaylasi
-
1 osh qoshiq 90 % li sirka
-
275 gramm shakar14 osh qoshiq
-
60 gramm tuz2 osh qoshiq
-
2 ta bodring
-
1 dona pomidor
-
Karamli qo'shimcha:
-
1 bosh o'rtacha kattalikdagi karam
-
1 bosh piyoz
-
yarim bog' kashnich
-
4 dona sarimsoqpiyoz tishchasi
-
ta'bga qarab qora murch
-
1 choy qoshiq shakar
-
1 choy qoshiq achchiq yoki shirin qalampir
-
3-4 tomchi 70% sirka
-
qovurish uchun 3-4 osh qoshiq o'simlik yog'i
-
Go'shtli aralashmasi uchun:
-
400 gramm mol go'shti
-
1 bosh piyoz
-
1 dona bulg'or qalampiri
-
yarim bog' kashnich
-
2 ta sarimsoqpiyoz tishchasi
-
ta'bga qarab tuz va murch
-
qovurish uchun o'simlik yog'i
-
Pomidorli aralashmasi uchun:
-
4 dona pomidor
-
2 ta sarimsoqpiyoz tishchasi
-
0,5 osh qoshiq tuz
-
2 osh qoshiq shakar
-
qovurish uchun o'simlik yog'i
-
Quymog'i uchun:
-
4 ta tuxum
-
1 osh qoshiq o'simlik yog'i
-
ta'bga qarab tuz va murch
Yo’nalishlar
Kuk-si bu ayni yozbop, yaxna taom bo’lib, koreys oshxonasi taomlariga mansubdir. Hozir bu taomni uy sharoitida qanday tayyorlash to’g’risida gapirib o’tamiz. Kuksi bu lapsha va unga qo’shiladigan bir necha xil aralashmalardan iborat bo’lib, ularni bodringli, karamli, pomidorli va go’shtli qo’shimchalar tashkil etadi. Va «kuksi muri» deb ataluvchi suvli aralashma bo’lib, u eng oxirida solinadi.
Tayyorlaniladigan taomga taxminan 44 000 so’m pul sarflaysiz.*
*narxi manba chop etilgan vaqtgagina amal qiladi.
Masalliqlar:
1 kilo kuksi uchun lapsha | |
"Kuksi muri" suviga: |
|
4 litr muzdek toza ichimlik suvi | |
1 bog'dan shivit va kashnich | |
1,5 osh qoshiq soya qaylasi | |
1 osh qoshiq 90 % li sirka | |
275 gramm shakar | |
60 gramm tuz | |
2 ta bodring | |
1 dona pomidor | |
Karamli qo'shimcha: |
|
1 bosh o'rtacha kattalikdagi karam | |
1 bosh piyoz | |
yarim bog' kashnich | |
4 dona sarimsoqpiyoz tishchasi | |
ta'bga qarab qora murch | |
1 choy qoshiq shakar | |
1 choy qoshiq achchiq yoki shirin qalampir | |
3-4 tomchi 70% sirka | |
qovurish uchun 3-4 osh qoshiq o'simlik yog'i | |
Go'shtli aralashmasi uchun: |
|
400 gramm mol go'shti | |
1 bosh piyoz | |
1 dona bulg'or qalampiri | |
yarim bog' kashnich | |
2 ta sarimsoqpiyoz tishchasi | |
ta'bga qarab tuz va murch | |
qovurish uchun o'simlik yog'i | |
Pomidorli aralashmasi uchun: |
|
4 dona pomidor | |
2 ta sarimsoqpiyoz tishchasi | |
0,5 osh qoshiq tuz | |
2 osh qoshiq shakar | |
qovurish uchun o'simlik yog'i | |
Quymog'i uchun: |
|
4 ta tuxum | |
1 osh qoshiq o'simlik yog'i | |
ta'bga qarab tuz va murch |
Lapsha
Qaynayotgan tuzli suvda lapshani 5-7 daqiqa pishirib olamiz. Suvini to'kib, ustidan muzdek suv quyamiz va suvini to'kib tashlaymiz.
Piyoz
Piyozning umumiy qismidan ikkitasini chetga olib qo'yamiz. Ular go'shtli aralashma uchun kerak bo'ladi, qolganlari esa karamli va bodringli aralashmaga ishlatamiz.
Piyozlarni yupqa, yarim halqa qilib to'g'raymiz va 5 osh qoshiq o'simlik yog'i solingan tovada qovurib olamiz.
So'ng piyoz ustidan paprikani solamiz va yana bir daqiqa qovuramiz. Agar siz achchiq ta'mni yoqtirsangiz, unda achchiq qalampirdan soling.
Bodring
Ikkta bodringni yupqa somoncha shaklida to'g'raymiz va chetga olib qo'yamiz. Ular suvli aralashmaga kerak bo'ladi.
Qolgan bodringlarni avval teng ikkiga, so'ng yarim oy shaklida yupqa to'g'rab olamiz. Kattaroq tog'orachaga solib, tuz sepamiz va aralashtiramiz, 10-15 daqiqa chetga olib qo'yamiz.
So'ng qovurilgan piyozning yarmini solamiz, ustidan maydalangan sarimsoqpiyoz 2-3 tishcha, 3-4 tomchi 70 %li sirka, mayda to'g'ralgan kshnich solamiz. Qo'lda yaxshilab aralshtiramiz. Sirka va tuzini tekshirib ko'ramiz.
Go'shtni yupqa uzunchoq qilib, qolgan ikkta piyozni esa yupqa yarim halqa, bulg'or qalampirini to'rtburchak qilib to'g'rab olamiz.
Go'shtni baland olovda qizartirib qovurib olamiz. So'ng olovni biroz pasaytirib, piyozni solamiz.
Piyoz shaffof rangga kirganda bulg'or qalampirini solamiz va 4-5 daqiqa qovuramiz.
Go'shtni ta'tib ko'ramiz, agar u halliyam qattiq bo'lsa, unda 4-5 osh qoshiq suv solamiz va qopqog'ini yopib, ozroq dimlaymiz. Oxirida 1-2 tischa to'g'ralgan sarimsoqpiyoz, mayda to'g'ralgan kashnich solamiz, tuz va murch sepamiz.
Karam
Karamni yupqa somoncha shaklda to'g'raymiz. Kattaroq tog'orachaga solib, tuz sepamiz. 10-15 daqiqa turganidan so'ng, suvini siqib chiqaramiz.
Karamni paprika solib qovurilgan piyoz bilan aralashtiramiz,tuz va murch sepamiz, mayda to'g'ralgan kashnich, 2-3 tishcha maydalangan sarimsoqpiyoz, 4-5 tomchi sirka solamiz.
Yaxshilab aralashtirib, tuzini tekshirib ko'ramiz.
Pomidor
Umumiy pomidorlardan bir donasini chetga olib qo'yamiz. Uni to'rtburchak shaklda to'g'rab olamiz, u suvli aralashmaga kerak bo'ladi.
Qolgan pomidorlarni ustidan qaynagan suv solamiz, 30 soniyadan so'ng, muzdek suvga solib olamiz. Po'stidan tozalaymiz.
Tovani gaz plia ustiga qo'yamiz va ikki osh qoshiq o'simlik yog'idan solamiz. Yog' qizigunicha pomidoorlarni to'rtburchak qilib to'g'rab olamiz. To'g'ralgan pomidorlarni tovaga solamiz. 2 osh qoshiq shakar, yarim osh qoshiq tuz, 1 choy qoshiq maydalangan sarimsoqpiyoz solamiz, murch sepib, qopqog'ini yopamiz va 15 daqiqa dimlaymiz.
Pommidorli aralashma tayyor.
Muri suvi
Barcha masalliqlarni suvga solamiz.
So'ng to'g'rab qo'ygan pomidor va bodringni solamiz.
Mayda to'g'ralgan shivit va 2 ta sarimsoqpiyoz tishchasini maydalab solamiz.
Hammasini yaxshilab aralashtirib, tindirib qo'yamiz.
Tayyor.
Quymoq
Tuxumni chaqib kosaga solamiz, tuz va 1 osh qoshiq o'simlik yog'ini solamiz.
Tovada yupqa quymoqchalardek pishirib olamiz. So'ng sovutib, rulet kabi o'raymiz va yupqa to'g'rab olamiz.
Kosaga lapshani solamiz, so'ng suvni quyamiz, ustidan go'shtli, bodringli, karamli, pomidorli va tuxumli aralashmalarni solamiz.
Lapsha shishib ketmasligi uchun darhol iste'mol qiling. Yoqimli ishtaha!
Kuksini sovutgichda 3 kungacha saqlash mumkin.
Yangidan yangi retseptlarni bizdan kutib qoling va bizning o'zbek tilidagi telegram kanalimizga albatta a'zo bo'ling.
Masalliqlar:
1 kilo kuksi uchun lapsha | |
"Kuksi muri" suviga: |
|
4 litr muzdek toza ichimlik suvi | |
1 bog'dan shivit va kashnich | |
1,5 osh qoshiq soya qaylasi | |
1 osh qoshiq 90 % li sirka | |
275 gramm shakar | |
60 gramm tuz | |
2 ta bodring | |
1 dona pomidor | |
Karamli qo'shimcha: |
|
1 bosh o'rtacha kattalikdagi karam | |
1 bosh piyoz | |
yarim bog' kashnich | |
4 dona sarimsoqpiyoz tishchasi | |
ta'bga qarab qora murch | |
1 choy qoshiq shakar | |
1 choy qoshiq achchiq yoki shirin qalampir | |
3-4 tomchi 70% sirka | |
qovurish uchun 3-4 osh qoshiq o'simlik yog'i | |
Go'shtli aralashmasi uchun: |
|
400 gramm mol go'shti | |
1 bosh piyoz | |
1 dona bulg'or qalampiri | |
yarim bog' kashnich | |
2 ta sarimsoqpiyoz tishchasi | |
ta'bga qarab tuz va murch | |
qovurish uchun o'simlik yog'i | |
Pomidorli aralashmasi uchun: |
|
4 dona pomidor | |
2 ta sarimsoqpiyoz tishchasi | |
0,5 osh qoshiq tuz | |
2 osh qoshiq shakar | |
qovurish uchun o'simlik yog'i | |
Quymog'i uchun: |
|
4 ta tuxum | |
1 osh qoshiq o'simlik yog'i | |
ta'bga qarab tuz va murch |