Videoretsept: qaynatma krem va olchali jele bilan pishirilgan tart
Masalliqlar:
-
1 o'ram "Mali" qumoq xamiri
-
Kremiga:
-
300 millilitr sut
-
2 ta tuxum sarig'i
-
40 gramm makkajo'xori kraxmali
-
10 gramm vanil shakari
-
100 gramm shakar
-
50 gramm sariyog'
-
Olchali jelesiga:
-
300 gramm danagidan ajtarilgan olcha
-
100 gramm shakar
-
5-8 gramm jelatin
-
60-80 millilitr muzdek suv
Yo’nalishlar
Og’izda erib ketuvchi xamir, mayin ta’mli krem va albatta nordongina olchali jele barchasi birgalikda ajoyib tart hosil bo’lishini ta’minlaydi.
Agarda sovutgichingizdan tayyor xamir topilsa bormi, bunday bayramona ko’rinishli tartni tayyorlash umuman qiyinchilik tug’dirmaydi.
Tayyorlaniladigan yegulikka taxminan 33 000 so’m sarf qilinadi.*
*narxi manba chop etilgan vaqtgagina amal qiladi.
Masalliqlar:
1 o'ram "Mali" qumoq xamiri | |
Kremiga: |
|
300 millilitr sut | |
2 ta tuxum sarig'i | |
40 gramm makkajo'xori kraxmali | |
10 gramm vanil shakari | |
100 gramm shakar | |
50 gramm sariyog' | |
Olchali jelesiga: |
|
300 gramm danagidan ajtarilgan olcha | |
100 gramm shakar | |
5-8 gramm jelatin | |
60-80 millilitr muzdek suv |
Xamirni xona haroratida yumshatib olamiz.
Xamirni ikkita pergament qog'oz o'rtasida 3 mm qalinlikka kirgunicha yoyib olamiz.
Xamirni qolipga to'shab, chetki xamirlarni balandroq qilib, "quloqchalar" hosil qilamiz. Qolipdan chiqib qolgan ortiqchalarini esa kesib, tekis holatga keltiramiz.
Xamirni qolipi bilan birga muzlatgichga 15 daqiqaga qo'yamiz.
So'ng xamirni olib, sanchiq bilan bir nechta joyini teshib chiqamiz.
190 C darajada qizigan pechga qo'yib, 20 daqiqa (tillarangga kirgunicha) pishirib olamiz.
So'ng xamirni sovutamiz.
250 millilitr sutni qozonchaga quyamiz. Shakar va vanil shakarini solib, gazga qo'yamiz va qaynash darajasiga keltiramiz.
Alohida idishga esa qolgan 50 millilitr sut, tuxum sarig'i va kraxmalni solib, venchikda aralashtirib olamiz.
Qizigan sutni bu kraxmalli aralashma ustidan yupqa qilib quyamiz. Yaxshilab aralashtiramiz.
So'ng esa hammasini qayta qozonchaga quyamiz va gazga qo'yamiz. Past olovda quyulgunga qadar qaynatamiz. Bunda muntazam aralashtirib turishni aslo unutmaymiz.
Tayyor kremni gazdan olib, ozroq sovutamiz, so'ng esa xona haroratidagi sariyog'ni solib, aralashtiramiz. Ustini oziq-ovqat pelyonkasi bilan yopib, sovutamiz.
Olchali jeleni tayyorlaymiz
Jelatinni suvga ivitib, 10-15 daqiqaga qoldiramiz.
Olcha va shakarni qozonchaga solamiz, gazga qo'yib, shakar eriguniga qadar, taxminan 2 daqiqa davomida qizdiramiz.
Ivitilgan jelatinni ham alohida qozonchaga solib, silliq holatga kirgunicha gazga qo'yib qizdiramiz. Ammo qaynab ketishi mumkin emas.
Jelatin ustidan olchani suvi bilan solib, aralashtiramiz.
Tartni yig'amiz
Pishgan xamir ustidan kremni quyib, ustini tekislab chiqamiz.
Masalliqlar:
1 o'ram "Mali" qumoq xamiri | |
Kremiga: |
|
300 millilitr sut | |
2 ta tuxum sarig'i | |
40 gramm makkajo'xori kraxmali | |
10 gramm vanil shakari | |
100 gramm shakar | |
50 gramm sariyog' | |
Olchali jelesiga: |
|
300 gramm danagidan ajtarilgan olcha | |
100 gramm shakar | |
5-8 gramm jelatin | |
60-80 millilitr muzdek suv |